Elektroonikaseadmete koostaja

Elektroonikaseadmete koostaja

Pavel-Mihhail Agapov, elektroonikaseadmete koostaja

Ida-Virumaal Jõhvis asuvas Audese tehases valmivad tipptasemel kõlarid ja helisüsteemilahendused, mis on võitnud mitmeid auhindu ka rahvusvahelisel tasandil. Elektroonikaseadmete koostaja Pavel-Mihhail on üks neist, kes tagab, et tehase toodang vastaks kõrgetele nõuetele. Uurisime talt tema töö kohta lähemalt.

Millised on Sinu tööülesanded elektroonikaseadmete koostajana Audeses?
Minu igapäevased tööülesanded hõlmavad sobivaimate lahenduste, meetodite ja tehnoloogiate leidmist, prototüüpide valmistamist, samuti toodete testimist ja kontrollimist.
Lisaks töötan ma seadmete reguleerimise, hoolduse ja remondiga. Ehk teen ka muid töid peale klassikaliste elektroonikaseadmete koostaja ülesannete.

Milline näeb välja Sinu tööpäev?
Iga tööpäeva lõpus võtan sel päeval tehtu kokku ja koostan järgmiseks päevaks tööülesannete nimekirja. Vastavalt hetkevajadustele määratakse igale ülesandele prioriteet. Igal hommikul alustan tööpäeva selle sama sama nimekirjaga. Tööülesanded on väga mitmekesised ning sageli on vaja täita mitut ülesannet paralleelselt. See nõuab nii keskendumisvõimet kui ka kannatlikkust.

Mis on Sinu töös enim rahuldust pakkuv?
Esiteks on töö väga mitmekesine ja tööd jagub – ükski päev pole teisega sarnane ja seega ei teki rutiini. Samuti nõuab töö pidevalt oma teadmiste ja oskuste edasiarendamist.

Millised on Sinu töös suurimad väljakutsed?

Väljakutseks on see, kui tööülesande täitmiseks ja lahenduse leidmiseks puuduvad eelnevad kogemused või teadmised. Seetõttu on hädavajalik oma teadmistes ja oskustes olevad lüngad täita, et saada aru seadmete toimimisest, tagada nende töökindlus ja vajalikud näitajad.

Milliseid oskusi Sinu töö nõuab?
Minu töös on vajalik, et käed ja pea töötaksid koos. Seetõttu pean olema võimeline töötama oma kätega ja omama ka teadmisi elektrotehnika, mehaanika, seadmete, komponentide ja standardite põhialustest.

Kaua oled sel erialal töötanud?
Umbes kuus aastat.

Mida oled Sa õppinud? Miks otsustasid just selle eriala kasuks?
Enne Audesega liitumist õppisin Tallinna Tehnikakõrgkoolis IT-d. Karjääri alguses tegelesin telekommunikatsiooniseadmete paigaldamise ja hooldusega. Tulles aga Audesesse tööle, tundsin, et mu teadmised vajavad täiendamist ja astusin sisse Ida-Virumaa Kutsehariduskeskusesse, kus omandasin elektriku eriala. Sel aastal täiendan end seal taastuvenergia koolitusel.

Miks soovitaksid noortele minna õppima elektroonikat?
Esiteks on see eriala huvitav ja kasulik nii endale kui ka ühiskonnale laiemalt. Samuti ei ole see sektor nii tundlik majandus- ja poliitiliste kriiside suhtes nagu näiteks teenindusvaldkond. Kaasaegne ühiskond ei saa hakkama ilma elektri, elektriseadmete, automatiseerimislahenduste ja erinevate elektroonikaseadisteta, mis tähendab, et meile jätkub alati tööd. See tagab stabiilsuse ja kindlustunde tuleviku suhtes.